DRONEQ VOERT DRONE DELIVERY UIT OP VAREND SCHIP

In navolging van de succesvolle pilot van een Drone Delivery op de Pioneering Spirit, het grootste schip ter wereld van Allseas, heeft DroneQ Aerial Services in opdracht van Dutch Drone Delta weer een uitdagend project mogen doen: het afleveren van een pakket op een varend binnenvaart containerschip “Duancis”. In samenwerking met onder andere Airhub, Port of Rotterdam, KPN en Antea hebben we deze opdracht minutieus voorbereid. Dutch Drone Delta is een innovatieve organisatie van samenwerkende bedrijven en ook deze volgende fase in Urban Air Mobility en specifiek in Drone Delivery werd gekenmerkt door het innovatieve karakter.

De wens tot inzet van het nieuwe vlaggenschip van DJI, de M300RTK drone, bracht met zich mee dat een nieuw payload release systeem en bijpassend pakket ontwikkeld en getest moest worden. Een kolfje naar de hand van onze partner DRONExpert. Drone Delivery, naast SAR diensten en Security & Inspectie, is een expertise van DroneQ wat veel met onderzoek, testen en kennisdeling met professionele logistieke bedrijven vorm gegeven wordt. De opdracht van Dutch Drone Delta past dan ook naadloos in de visie en strategie van DroneQ. DroneQ Aerial Services vestiging Den Helder ontwikkelt deze expertise mede door als deelnemer van het Maritime Drone Initiative, onderdeel van METIP,  als onderdeel van ons Maritime Logistics: Drone Delivery programma. Door veel onderzoek, testen en samenwerking met professionele logistieke partners wordt deze expertise ontwikkeld en ingezet als integraal onderdeel van het totale Supply Chain end-to-end proces!

De uitvoer van de opdracht vond plaats op zondag 13 september op de Nieuwe Maas in Rotterdam en werd gekenmerkt door uitdagingen. Er werd gevlogen in stedelijk gebied en binnen het gecontroleerde luchtruim (CTR) van Rotterdam Airport. Afstemming en goedkeuring van Rotterdam Airport was dan ook een vereiste. Op de dag van de vlucht waren de weersomstandigheden eveneens uitdagend: windkracht 6-8 met buien. De snel stromende rivier en het beperkte aflevergebied op de “Duancis” voegde nog een extra complexiteit toe. Al met al een prachtige uitdaging wat zeer soepel verliep, mede dankzij de uitstekende voorbereiding door en met alle partijen!

Tijdens de vlucht werden ook testen gedaan door KPN met betrekking tot het 5G netwerk en door Antea met betrekking tot het geluid. Wederom een prachtig resultaat en we kijken nu al uit naar de volgende uitdaging!

Voor meer informatie zie Port of Rotterdam en bekijk de video: Port of Rotterdam Nieuws en Persberichten